Edge Styler PLUS PRO

ELIET komt in 2009 met een volledig vernieuwde kantensteker op de markt, de ELIET Edge Styler. Eliet is de uitvinder van de kantensteker en won hiermee in 1997 de Bronzen Are op Agribex. Het nieuwe design moet vooral het gebruikerscomfort verhogen en streeft met het ontwerp ook een maximale wendbaarheid na.

Eigenschappen

WIELAANDRIJVING

WIELAANDRIJVING

De machine is voorzien van een wielaandrijving die het bewegende mes vooruit duwt. Wanneer het mes voorwaarts beweegt helpt de wieltractie de steekkracht te versterken, echter de weerstand van de bodem waardoor het heen moet dempt de steekslag, bij het achterwaarts bewegen van het mes werkt de wieltractie deze tegen waardoor een dempend effect gerealiseerd wordt. Deze wielaandrijving is gemakkelijk inschakelbaar door de hendel aan het stuur.

WIELEN MET NOPPEN

WIELEN MET NOPPEN

Een voetballer heeft studs op zijn schoenen om beter grip te hebben op het veld. De ELIET Edge Styler PLUS PRO werd ook uitgerust met noppen, zij het in rubber om beter grip te hebben op het gazon, vooral ook als het vochtig is. Dit heeft als extra voordeel dat ook het terras niet beschadigd wordt als men hier over rijdt.

MESKEUZE

MESKEUZE

Dit vernieuwend ontwerp is een machine om in hoofdzaak ontworpen is om het vormen van gazonboorden te mechaniseren. De techniek die hiervoor wordt gebruikt is deze van een stekend mes. Hierbij maakt het mes horizontale steekbewegingen waarbij een kleine zode aan de gazonrand wordt weggestoken en hiermee een gladde kant wordt gecreëerd die de vorm van het mes krijgt.

Afhankelijk van het type mes die wordt gebruikt kan de machine voor een aantal andere toepassingen worden gebruikt :

  • U-vormig mes: het steken van ondiepe gleuven in een gazon voor het aanleggen van irrigatiesystemen of DC laagspannings kabels.
  • Hoekmes: voor het wegsteken van een zode tussen harde bestrating en een gazon om op deze manier weer een spatie te vormen de overgroei van de bestrating voorkomt.
  • Kabel inwerk mes: voor het afbakenen van het werkterrein van robotmaaiers dient een draad te worden aangelegd.  Met een speciaal mes en afwikkelsysteem kan met de Edge Styler een gelijkspanningskabel ondiep in de grasmat worden ingewerkt zonder beschadiging.
  • Golfbunker mes: laat toe om zeer hoge kanten zoals dit het geval is bij bunkers op een golf terrein te onderhouden.

Het nieuw design laat ook toe om de messen eenvoudig te verwisselen zonder het gebruik van gereedschap, wat uiteraard tijdsbesparend is.

OMGEVINGSVRIENDELIJK

OMGEVINGSVRIENDELIJK

De ELIET Edge Styler PLUS PRO beschikt over een motor met ingebouwde reductie. Hierdoor kan het koppel zo’n 6 keer worden verhoogd. Als gevolg hoeft de motor niet aan het maximaal regime te werken. 2800 t/min volstaan ruimschoots om zowel het mes als de wielaandrijving van voldoende kracht te voorzien. Deze eigenschap heeft een gunstig effect op het benzineverbruik, en bovendien geniet de bediener van een verlaagd geluidsniveau.

GELEIDINGSPIJL

GELEIDINGSPIJL

Als een gazonboord is uitgevallen of voor een stuk werd vernield, is hiermee meteen ook de referentie weg voor het steken van een nieuwe boord. Het is bijgevolg aangewezen om los van de bestaande gazonboord, met een koord opnieuw een leidraad aan te leggen. Nu maakt men handig gebruik van de geleider vooraan op de kantensteker om de leidraad te volgen.

FREE STYLE RONDINGEN

De hedendaagse aanleg van gazon heeft een onbegrensde creativiteit.  Rechthoekige gazonpercelen hebben plaats gemaakt voor graspartijen met vrije vormen.  De Edge Styler PLUS PRO werd ontworpen om naast de klassieke recht boorden nu net ook die ronde vormen probleemloos aan te leggen. 
Twee zaken in het ontwerp maken dit mogelijk : 

  • De machine is ontworpen om op twee wielen te rijden.  Twee wielen geven perfecte zijdelingse stabiliteit maar laten de toch een extreme wendbaarheid toe.   De finale machine heeft weliswaar 3 wielen, echter het 3de wiel is een zwenkwiel en beïnvloed de wendbaarheid van de machine niet, maar is in een later stadium aan het ontwerp toegevoegd om het comfort van de bediener te verhogen.
  • Het mes beweegt ter hoogte van de aslijn van de twee dragende wielen wat ervoor zorgt dat het naadloos de baan van de wielen volgt.  Dit maakt het de bediener gemakkelijker om de gewenste ronding te vormen. 

VOETPEDAAL MET RATELFUNCTIE

VOETPEDAAL MET RATELFUNCTIE

Om het mes in de grond in te zetten maakt ELIET gebruik van de sterke beenspieren. Hiervoor werd aan de linkerkant van de machine een trappedaal voorzien. Wie het mes niet in een haal op diepte brengt kan door middel van het ratelmechanisme, een meerdere trapbewegingen het mes op de gewenste diepte krijgen.

 LAAG TRILLINGSNIVEAU

LAAG TRILLINGSNIVEAU

Aangezien de machine op basis van steekbewegingen de gazonboord gaat vormen, ontstaat door deze bewerking logischerwijze pulserend of schokkend gedrag van de machine wat onaangenaam is voor de bediener die deze trillingen op de armen te verwerken krijgt.  Het ontwerp van ELIET is bijzonder omdat het ervoor zorgt dat deze trillingen zeer beperkt blijven.  De technologie hierachter is een evenwichtsoefening met gewichtsverdeling en massa traagheid van de machine. 
Het zwaartepunt van de machine ligt zeer laag omdat 30% van het totale gewicht van de machine in de wielen zit.  Dit betekent dat het zwaartepunt ter hoogte van de mesgeleiding ligt.
Door dit lage zwaartepunt moeten de stekende pulsen van het mes bijna volledig vertaald worden in lineaire beweging van de massa van de machine om de trilling over te zetten.  Aangezien het totale gewicht van de machine bijna 95 kg bedraagt, zal de energie gemakkelijkste weg kiezen en i.p.v. de machine te bewegen zal het mes zich door de grond snijden.  
Het mes heeft een steekfrequentie van 15 Hz.  Wegens de massatraagheid van de machine kan deze onmogelijk deze frequentie overnemen waardoor een demping ontstaat. 
Daarnaast is de machine voorzien van een wielaandrijving die het bewegende mes vooruit duwt.  Wanneer het mes voorwaarts beweegt  helpt de wieltractie de steekkracht te versterken, echter de weerstand van de bodem waardoor het heen moet dempt de steekslag, bij het achterwaarts bewegen van het mes werkt de wieltractie deze tegen waardoor een dempend effect gerealiseerd wordt. 
Op deze manier slaagt ELIET erin door de bouw van de machine de trilling overdracht tegen te gaan.  Bij de Pro uitvoering van de machine is daarenboven nog een supplementaire trillingsdemping in het stuur geïntegreerd.  Hiermee worden hoogfrequente trillingen ook weggefilterd.

ZWENKWIEL

ZWENKWIEL

De machine heeft 3 wielen, echter het 3de wiel is een zwenkwiel en beïnvloed de wendbaarheid van de machine niet, maar is in een later stadium aan het ontwerp toegevoegd om het comfort van de bediener te verhogen. Het mes beweegt ter hoogte van de aslijn van de twee dragende wielen wat ervoor zorgt dat het naadloos de baan van de wielen volgt. Dit maakt het de bediener gemakkelijker om de gewenste ronding te vormen. Voor het steken van rechte boorden kan men het zwenkwiel vergrendelen in zijn rechte stand. Daarmee neemt men de beweeglijkheid van de machine weg die voor het snijden van rechte boorden niet gewenst is.

VERSTELBAAR STUUR

VERSTELBAAR STUUR

De ELIET Edge Styler PLUS PRO streeft optimaal comfort en ergonomie na voor de bediener. Zoals reeds aangehaald werden bijzondere inspanningen gedaan om het trillingsniveau te verlagen voor de bediener.  Hierdoor wordt vermoeiing van het bovenlichaam vermeden bij langdurig werk.  Om de bediener de ideale houding aan te meten gedurende het gebruik is het stuur in hoogte traploos verstelbaar. 
Aangezien de machine ook is ontworpen om de randen van bunkers op golfterreinen te onderhouden, is het stuur ook zijdelings onder hoek instelbaar, zodat de bediener onafhankelijk van de golving en glooiing van het terrein steeds in comfortabele houding kan werken.

ANTI-DEVIATIESCHIJF

ANTI-DEVIATIESCHIJF

Bij het steken van een vrije gazonboord krijgt de machine,  door de druk op de vleugel bij het wegsteken van de zode, de neiging zich uit de gazonboord te drijven.  Hiervoor werd de  machine voorzien van een anti-deviatieschijf. Deze getande schijf kan men neerlaten, waardoor de tanden zich tijdens het rijden met de machine in de bodem drukken.  Deze vormen als het waren een anker die het zijdelings wegdriften van de machine verhinderen. Hierdoor kan men gladde ononderbroken gazonkanten steken.

GOED ZICHT OP DE WERKZONE

Het mes dat met zijn stekende beweging de kabel uitgraaft, bevindt zich aan de zijkant van de machine. Dit is een extra troef gezien de gebruiker op die manier een goed zicht heeft op de werkzone. Bovendien heb je zo meer bewegingsvrijheid in de bochten.

VEILIGE DIEPTE

Het speciaal gevormde mes snijdt zich chirurgisch door de graszode zonder zichtbare schade te veroorzaken. De DC-draad wordt via een buisje doorheen het mes gevoerd en op een diepte van +/- 5 cm in de bodem gelegd. Dit is een veilige diepte, wat voorkomt dat bij latere gazonverzorging (denk aan beluchten of doorzaaien) deze draad kan beschadigd worden.

SPOELDRAGER

De Edge Styler PLUS PRO heeft een spoeldrager met aanpassingsmogelijkheden voor verschillende types van draadspoelen.

Technologie

coaxiale mesaandrijving

COAXIALE MESAANDRIJVING

Het aandrijfmechanisme maakt geen gebruik van riemen, kettingen of andere slijtage- en onderhoudsintensieve onderdelen. Dit draagt bij tot de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de machine.
Concreet ligt het scharnierpunt van de messenarm en as die de drijfstang aandrijft, in dezelfde aslijn. Dit heeft als voordeel dat het aandrijfmechanisme geen enkel nadeel ondervindt van de verdraaibaarheid van de mesarm. Dit heeft ook bijgedragen aan het unieke design van de machine die tal van voordelen biedt voor de gebruiker (wendbaarheid, compactheid, gewichtsverdeling, comfort van de gebruiker,…)

de perfecte gazonboord

DE PERFECTE GAZONBOORD

Het nieuwe design moet vooral het gebruikerscomfort verhogen. Anderzijds streeft het ontwerp een maximale wendbaarheid na. Naast het creëren van kaarsrechte gazonboorden wordt de ELIET machine nu ook uitermate geschikt voor het steken van ronde bochtige gazonkanten. Hiermee komt de ELIET kantensteker tegemoet aan nieuwe trends in tuinarchitectuur waarbij de vormvrijheid van gazonpartijen steeds belangrijker wordt. Tevens betekent dit nieuwe innovatief ontwerp een revolutie voor greenkeepers die hiermee eindelijk het gepaste machine hebben om met precisie de golfbunkers te kunnen bijwerken. 

multifunctionaliteit

MULTIFUNCTIONALITEIT

De Edge Styler heeft veel meer te bieden dan een klassieke kantensnijder. In het voorjaar, na de winterperiode heeft elke gerafineerde grasmat behoefte aan een intensief onderhoud. Zo heeft ook de gazonboord een opsmukbeurt nodig en dient er opnieuw een boord gevormd te worden. Hiervoor is de Edge Styler bijzonder geëigend om dit snel en secuur af te handelen. Ook naar het eind van een intensief maaiseizoen, waar de gazonranden zwaar te lijden hadden onder het wekelijks maaibeurten, kan de Edge Styler de uitgezakte gazonboorden ook eenvoudig herstellen.

Tijdens het maaiseizoen zelf dient het gras dat op het uiterste randje van het gazon groeit ook gemaaid worden. Vaak valt dit buiten het actieterrein van de maaier, dus moet hier een kantensnijder de klus klaren. Voor dit werk kan de Edge Styler ook ingezet worden. Met behulp van een kleine ombouwkit kan men binnen de 5 minuten zijn Edge Styler omvormen tot een snijder. Het mes die het overgroeiende gras afsnijdt werkt door middel van het principe van een schaar. Een statisch en bewegend schaardeel schuiven over elkaar, waarbij het gras tussen de twee delen in wordt gevangen en afgesneden. Deze twee bewegende delen zijn weliswaar op een in veelvoud op een schijf aangebracht. Bij slijtage van de snede van het bewegende deel, kan men deze doordraaien waardoor opnieuw een scherpe schaar in het actieveld ligt. Dit mechanisme is opnieuw uiterst veilig omdat het geen projectie met zich mee brengt. Hierdoor kan de bediener zonder gevaar het snijdgereedschap bekijken wat ten goede komt aan de precisie en afwerking waarmee de graskant werd gesneden. Daarenboven geniet men alle andere functionaliteiten van de Edge Styler (wielaandrijving, trillingsdemping, manoeuvreerbaarheid, comfort…).

Naast het restaureren van gazonboorden en het onderhouden van de kanten, is de Edge Styler nog voor andere vervelende karwijen de ideale hulp. Denk maar aan het graven van ondiepe sleuven, het inwerken van gelijkspanningskabels, het vrijmaken van een terras, …

HET BELANG VAN EEN SCHERP MES

HET BELANG VAN EEN SCHERP MES

Een uitgerafelde bladrand leidt tot uitdroging van de grasstreng wat het herstel van het gras vertraagt. Een zuivere snede ontstaat enkel als een scherp mes tegen hoge snelheid het blad van
de grasspriet doorknipt. Rond deze twee basiseigenschappen is de kantensnijder gebouwd. De machine brengt een staalhard mes met een scherpe snede aan het draaien tegen zo’n 2550 t/min. In tegenstelling tot de nylondraad van een banale grastrimmer, knipt de ELIET kantensnijder elke grasspriet door met een minimale wonde.VEILIGHEID TROEF

VEILIGHEID TROEF

Allereerst is er de veiligheid die eigen is aan het stekend concept dat ELIET hier promoot. In vergelijking met de alternatieven die gebruik maken van een draaiend mes, is de bewegingssnelheid van het mes zowat 1/3 de trager. Hierdoor ontstaat geen projectie bij het snijden dus geen gevaar op schade door steenslag of verwonding van de operator. Het mes werkt permanent onder de grond, waardoor hier geen gevaar heerst voor verwonding aan onderste ledematen. Zodra het mes uit de grond wordt gelicht wordt de aandrijving uitgeschakeld, en komt het mes tot stilstand. Hierbij valt ook elk gevaar van de machine weg.

Specificaties

Edge Styler PLUS PRO
PERFORMANTIE
Motorkeuze4,0 pk Honda GX120
Mesdiktestaal 3 mm
Mesbeweging1000 cycl./min
Diepte-instellingafhankelijk van mes
Wielen (Ø x W / materiaal)tractiewielen 260×100 mmzwenkwiel 200×50 mm
Rijsnelheid0.9 km/u.
Transmissiedrijfstang riemaandrijving voor mes riemaandrijving voor wielen
DESIGN
Gewicht94 kg

Accessoires & motor

Motorversies

Edge Styler PLUS PRO

EDGE STYLER PRO 4PK HONDA GX120EDGE STYLER PLUS PRO 4PK HONDA GX120

Accessoires

STD GELEIDINGSPIJL EDGE STYLER STD

STD GELEIDINGSPIJL EDGE STYLER STD

RECHT MES KANTENSTEKER

RECHT MES KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 1 V - KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 1 V – KANTENSTEKER

HOEKMES TYPE 1V KANTENSTEKER

HOEKMES TYPE 1V KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 2 VV KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 2 VV KANTENSTEKER

HOEKMES TYPE 2VV KANTENSTEKER

HOEKMES TYPE 2VV KANTENSTEKER

HOEKMES  TYPE 3VVV KANTENSTEKER

HOEKMES TYPE 3VVV KANTENSTEKER

BORDUURMES KANTENSTEKER

BORDUURMES KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 3 VVV KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 3 VVV KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 4 VVVV KANTENSTEKER

STANDAARD MES TYPE 4 VVVV KANTENSTEKER

MES U-VORM 35MM KANTENSTEKER

MES U-VORM 35MM KANTENSTEKER

MES U-VORM 50MM KANTENSTEKER

MES U-VORM 50MM KANTENSTEKER

STD MES TYPE 5V-WD 10CM EDGE STYLER

STD MES TYPE 5V-WD 10CM EDGE STYLER

STD ANTI-KOERSAFWIJKINGSWIEL EDGE STYLER STD

STD ANTI-KOERSAFWIJKINGSWIEL EDGE STYLER STD

GOLF BUNKER MES  (L=130/150MM)

GOLF BUNKER MES (L=130/150MM)GEWICHTHOUDER EDGE STYLER PROKOPGEWICHT 20KG TYPE FP20 – GAZONZAAICOMBIREPLACEMENT RECIPROCATING BLADEDRAADINGRAAFKIT EGDE STYLER PROEDGE STYLER OPTIE KANTENSNIJDERKIT

Schuiven naar boven